Lemland on Ahvenanmaan ensimmäinen e-kunta

10. heinäkuuta lähtien on Lemlandin asukkailla ja kunnan palvelujen käyttäjillä ollut mahdollisuus tehdä hakemuksia tai ilmoituksia verkossa e-palveluina.  E-Palveluilla mahdollistetaan käyttäjän ja kunnan välinen viestiminen verkossa, esimerkiksi sähköisillä hakemuksilla, joiden yhteydessä käyttäjä tunnistautuu verkkopankkitunnuksin.
 
- Meidän osaltamme tämä tarkoittaa sitä, että tiedämme aina kuka on hakemuksen tai ilmoituksen takana ja voimme todentaa tietojen oikeellisuuden. Monet hakemuksistamme vaativat allekirjoittamista, ja uudet palvelumme mahdollistavat pankkitunnusten toimivan sinä vahvistuksena tai allekirjoituksena, jota usein tarvitsemme, kertoo Mikael Smeds, Lemlandin kunnanjohtaja.
 
- E-Palvelumme rakentuvat älykkäille lomakkeille, jotka osaavat tarkistaa että olennaiset ja pakolliset tiedot täydennetään ja että ne ovat oikeassa muodossa, jatkaa Mikael Smeds. Tällä tavoin käyttäjän on helpompi täyttää lomake oikein, ja me kunnan puolella saamme tarvitsemamme tiedot asian käsittelemistä varten, ilman että käsittelyaika venyy tarkempia tietoja odottaessa.

- Lemland on nykyaikainen kunta. Kustannustehokkuuteen pyritään sekä hallinnossa että päätöksenteossa. E-palveluihin panostaminen on täten luonnollista, sanoo Danne Sundman, kunnanhallituksen puheenjohtaja. Tähtäämme siihen, että kuntalaisilla on mahdollisuus olla yhteydessä kuntaan vuorokauden ympäri, seitsemänä päivänä viikossa. Työmme jatkuu e-palvelujen ja e-lomakkeiden lisäämisellä kuntalaisten yhteydenpidon helpottamiseksi ja e-demokratiamme kasvattamiseksi, sanoo Danne Sundman.

- Teknisen alustan kuntien ja viranomaisten e-palveluille on rakentanut Maarianhaminalainen Consilia Solutions Ab. Jopa toiminta ja turvallisuus hoidetaan Consilian kautta, joka vuorostaan on kytketty valtion sähköiseen tunnistus- ja verkkomaksupalvelu Vetumaan. Kunnalle, sen asukkaille ja palvelujen käyttäjille on luotu ”Oma sivu”, jonka kautta käyttäjä voi ylläpitää omia henkilökohtaisia tietojaan. Halutessaan, voi omalle sivulle täyttää myös perheen tietoja, esimerkiksi puolison tai lasten.

- Koemme että asiakkaat eivät mielellään halua kirjata samoja tietoja aina uudestaan ja uudestaan. Siksi käyttäjällä on nyt mahdollisuus tallentaa omia tietojaan, jotka sitten automaattisesti täydennetään lomakkeille jotka kyseistä tietoa tarvitsevat. Käyttäjällä on myös mahdollisuus käyttää kertaalleen lähetettyjä lomakkeita uudelleen, kopioimalla tiedot uutta hakemusta tehdessä, esimerkiksi päivähoidon hakemusta tehdessä, toteaa Janne Engblom, Consilian toimitusjohtaja. Tämä helpottaa ja nopeuttaa hakemuksen jättämistä huomattavasti.

- Rakentamaamme alustaa voidaan käyttää kaikissa Ahvenanmaan kunnissa, ilman että käyttäjä joutuu rekisteröimään tietonsa uudelleen. Asiakas säilyttää ja omistaa omat tietonsa, riippumatta siitä minkä kunnan palveluja käyttää, kertoo Janne Engblom.

Yhteystiedot lisätietoja varten:

Mikael Smeds, kunnanjohtaja, Lemland
Puh. 349 421
Sähköposti mikael.smeds@lemland.ax

Danne Sundman, kunnanhallituksen puheenjohtaja
Puh. 0457 3135 237
Sähköposti danne@aland.net

Janne Engblom, TJ, Consilia Solutions Ab
Puh. 040 535 1008
Sähköposti janne@consilia.fi

Aiemmat julkaisut